فلج مغزی (cerebral palsy) چیست؟
فلج مغزی اختلال در حرکت و وضعیت بدن است. به عبارت دیگر فلج مغزی یا به اختصارcp گروهی از اختلالات حرکتی دائم غیر پیشرونده هستند که به دلیل ناهنجاریهای مادرزادی و یا آسیبهای وارد بر مغز در مراحل اولیه تکامل ایجاد میگردند.این آسیب توانایی مغزبرای کنترل ماهیچه های بدن را به تاخیر میاندازد.مغزبه ماهیچه ها دستور حرکت و تولید نیرو میدهد.کودک بدون پیام های صحیح ارسالی از مغز، قادر به یادگیری مهارت های حرکتی پایه مثل خزیدن،بلند شدن یا راه رفتن نیست.
چون فلج مغزی رشد کودک را به تاخیر میاندازد و معمولا باعث مشکلات ماندگار تا بزرگسالی میشود، به عنوان ناتوانایی رشدی تقسیم بندی میگردد.
با انواع تقسیم بندی فلج مغزی بیشتر آشنا شویم
فلج مغزی را براساس عضلات مبتلا و محل ضایعه مغزی تقسیم بندی میکنند.در ادامه به بررسی طبقه بندی CP بر اساس عضلات مبتلا میپردازیم.
تقسیم بندی بر اساس محل ضایعه مغزی
آتتوز:به حرکات آهسته و پیچشی گفته میشود.
آتاکسی:به حرکات غیر یکنواخت،لرزشی و ناهماهنگ اطلاق میشود.
دیستونی:حرکاتی آرام،ریتمیک و چرخشی هستند
کره:حرکات به صورت تکان های شدید و سریع و ناگهانی بروز میکنند
علل بروز فلج مغزی چیست؟
فلج مغزی توسط آسیب یا ناهنجاری های وارده به مغز در دوران جنینی،هنگام تولد و یا در سال های ابتدایی زندگی(۲ تا ۵ سال نخست) رخ میدهد.در بعضی از افراد کاهش سطح اکسیژن(هایپوکسی) سبب آسیب به بافت مغزی میشود.گروهی از پزشکان معتقدند که عفونت ها،جهش،ضربات وارده در هنگام بارداری،استفاده مادر از مواد الکلی و.. میتوانند از دلایل ایجاد فلج مغزی قبل از تولد باشند.همچنین صدمات مغزی که شیرخوار تحمل میکند،مشکلات حین زایمان و آنوکسی نیز از سایر علل ایجاد کنندهی cpخواهند بود.
علائم و مشکلات همراه با کودکان cp
فلج مغزی غالبا باعث ایجاد مشکلات ارتوپدی نظیر CDH،frog leg ،مشکلات تغذیه و گوارشی ،ADHD،اضطراب ،نگرانی و مشکلات رفتاری در کودکان میشود. علاوه بر این، برخی از کودکان مبتلا به فلج مغزی ممکن است تمایل به واکنش بیش از حد عاطفی نسبت به موقعیتهای جدید، به ویژه موقعیتهای چالش برانگیز داشته باشند. والدین باید با پزشک فرزندشان مشورت کنند، که ممکن است غربالگری سلامت روان را برای تشخیص و درمان هرچه سریعتر شرایط سلامت روانی او توصیه کند
تشخیص فلج مغزی چه طور انجام میشود؟
اگر کودک شما الگوی طبیعی رشد را طی نکرده و شما در مورد برخی از علائم و حرکات او نگران هستید به پزشک مراجعه کنید. در هنگام ویزیت،پزشک کودکتان را از نظر الگوی رشدی مورد ارزیابی قرار داده و به نگرانی های شما در این رابطه پاسخ میدهد.چنانچه پزشک مشکوک شود کودک شما مبتلا به CPاست؛شما را به متخصص مغز و اعصاب ارجاع میدهد.پزشک متخصص بعد از گرفتن تاریخچه فرزندتان او را از نظر الگوی حرکتی مورد بررسی قرار داده و در صورت نیاز با انجام آزمایش خون،سی تی اسکن،ام آر آی، سونوگرافی و الکتروانسفالوگرافی به تشخیص دقیق تر میرسد.
اگر کودک شما مبتلا به فلج مغزی است؛بهتر است که هرچه زودتر روند درمانی را آغاز کنید.در ادامه به انواع روش های درمانی برای کودکان فلج مغزی پرداخته شده است.در این میان مداخلات کاردرمانی از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند
آیا میتوان از فلج مغزی پیشگیری کرد؟
فلج مغزی نیز مانند سایر بیماری ها تا حدودی قابل پیشگیری است.اقدامات احتیاطی بسیاری وجود دارد که والدین میتوانند با درنظر گرفتن آنها احتمال وقوع فلج مغزی را کاهش دهند.داشتن سلامتی و بارداری سالم نقش بزرگی در این بین خواهد داشت.
آیا فلج مغزی درمان میشود؟
با وجود تحقیقات پزشکی گسترده ای که انجام گرفته،در حال حاضر درمان قطعی برای فلج مغزی وجود ندارد.اما در این بین روش های درمانی وجود دارند که به کیفیت زندگی این افراد کمک کرده و به استقلال بیشتر در آنها میانجامد.از جمله تاثیرگذارترین درمان های فلج مغزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
درمان های جراحی
دارو درمانی(داروهای ضدالتهابی،داروهای ضدتشنج ،ضد افسردگی و داروهای کاهش دهنده اسپاسم عضلات)
درمان های توانبخشی(کاردرمانی و گفتاردرمانی)
رفتاردرمانی و بازی درمانی
درمان های روانشناسی و مشاوره برای کودک و خانواده
در این بین کاردرمانی ذهنی و جسمی همراه با سایر درمان های توانبخشی جزء اصلی ترین روش های درمانی برای کودکان فلج مغزی هستند.
Powered by WhatsApp Chat
پیام بگذارید