گفتاردرمانی چیست؟
وقتی صحبت از گفتاردرمانی میشود منظورمان چیست؟ شاید عده ای گفتاردرمانی را مانند رشته های روانشناسی و مشاوره تصور کنند که با صحبت کردن در رابطه با یک مشکل به درمان آن میپردازند.اما واقعا گفتاردرمانی چیست؟ گفتاردرمانگر کیست؟ چه کسانی باید به گفتاردرمانی مراجعه کنند؟ تا انتهای مقاله با ما باشید تا به این سوالات و پرسش های مشابه پاسخ دهیم.
گفتاردرمانی چیست؟ ارتباط داشتن با دیگران مهمترین بخش زندگی انسان را تشکیل میدهد.لحظاتی را که با دیگران سپری میکنیم نقش مهمی در شکل گیری شخصیت و تفکر ما دارند.یکی از مهمترین راه های برقراری این ارتباط از طریق گفتار و زبان است و گفتاردرمانی (speech therapy) یکی از شاخه های علوم توانبخشی است که به آسیب شناسی اختلالات مربوط به گفتار و زبان میپردازد.
منظور از اختلال زبان و اختلال گفتاری چیست؟
اختلال زبان نوعی از اختلال است که باعث میشود فرد نتواند به درستی از طریق کلمات و جملات منظور خود را بیان کند، او در ساختن یک جمله یا عبارت کامل، و استفاده از قواعد درست مشکل دارد. این افراد ممکن است حتی در اجرای لحن مناسب برای جمله، یا استفاده از زبان بدن و درک صحبت های دیگران نیز مشکل داشته باشند.
اختلال گفتار به این معناست که کودک در تلفظ آواها، حروف و کلمات دچار مشکل میشود، حروف را اشتباه یا جابجا تلفظ میکند و نمیتواند از عضلات صورت و فک خود به درستی برای ادای کلمات استفاده کند. معمولا کودکان دچار اختلال گفتار در تلفظ حروفی مثل س، ش، ز، ر، ل و … مشکل دارند و گاهی نیز روی تلفظ یک حرف گیر میکنند یا دو حرف یک کلمه را جابجا میکنند
گفتاردرمانگر کیست؟
گفتاردرمانگر یا آسیب شناس گفتار و زبان کسی است که به ارزیابی،تشخیص و درمان اختلالات ارتباطی ، اختلالات درکی ،اختلال صوت و مشکلات بلع میپردازد.ارتباط ما فقط از طریق صحبت کردن نیست؛ما از طریق زبان بدن، تماس چشمی ،حالت چهره و حتی خواندن و نوشتن با دیگران در ارتباط هستیم.پس فعالیت گفتاردرمانگرنیز فقط منحصر به صحبت کردن نیست چراکه برای خیلی از افراد پیش میآید به دلیل آسیب های مغزی قادر به صحبت کردن نیستند اما نباید این افراد از ارتباط داشتن با دیگران محروم شوند.در اینجا است که لزوم ارتباط گرفتن از طریق روش های جبرانی و آموزش های لازم توسط آسیب شناس گفتار و زبان مطرح میشود.
دانشجویان گفتار درمانی، دروسی مانند آناتومی، زبان شناسی، ژنتیک پزشکی، اصول توانبخشی، فیزیک صوت، آواشناسی، بیماری های گوش، حلق و بینی و ..را می گذرانند و به صورت تخصصی در اختلالات بلع فعالیت میکنند و به نوزادان یا بزرگسالانی که در بلعیدن و غذا خوردن مشکل دارند کمک میکنند.
حیطهی فعالیت گفتاردرمانی :
چه کسانی به گفتاردرمانی نیاز دارند؟
به طور کلی گفتاردرمانی برای هر فردی با هر سنی از نوزادی تا سالمندی که در برقراری ارتباط به خصوص از طریق گفتار و زبان مشکل داشته باشد نیاز است.بنابر این نمیتوان گفتاردرمانی را فقط برای گروه خاصی از افراد در نظر گرفت.
کودکان اوتیستیک، کودکان کم توان ذهنی،افراد دارای شکاف کام و لب،کودکان مبتلا به اختلال تولید ،کودکان اختلال یادگیری که با مشکل در خواندن و نوشتن و ریاضیات مواجه اند ،کودکان مبتلا به سندروم داون و سندروم های دیگر،کودکان مبتلا به ADHD ،نوزادان نارسی که در مکیدن و بلع شیر مشکل دارند و..همگی از جمله مراجعان به گفتاردرمانی در حوزهی کودکان هستند
همچنین بزرگسالانی با مشکلات ام اس،پارکینسون،بیماران ALS ،افرادی که پس از صدمات مغزی(سکته مغزی،ضربه مغزی،دمانس و..) دچار مشکلاتی در حیطه زبان گفتار و بلع شده اند،افراد دارای سرطان حنجره،سرطان زبان و سرطان گردن، افراد با مشکلات شنوایی و… همگی باید جهت ارزیابی و درمان به گفتاردرمانی مراجعه کنند.
زمان مناسب برای مراجعه به گفتاردرمانی
از آنجایی که حیطه فعالیت گفتاردرمانی بسیار گسترده است و هر اختلال ویژگی های خاص خود را دارد زمان معینی را نمیتوان برای مراجعه در نظر گرفت.اما توجه به زمان طلایی درمان در همهی انواع اختلالات حائز اهمیت است.به این معنی که هر بیماری از سکته مغزی گرفته تا کودکان با اختلالات تاخیر گفتاری هرچه سریعتر به گفتاردرمانی مراجعه کنند،درمان اثربخش تری را خواهند داشت.
با اهداف گفتاردرمانی در اختلالات مختلف بیشتر آشنا شویم
کودکان مبتلا به تاخیر در رشد گفتار و زبان
کودکان مبتلا به فلج مغزی
افراد مبتلا به لکنت زبان
کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم
نوزادان و کودکان مبتلا به اختلال بلع
افراد مبتلا به زبان پریشی (آفازی)
مزایای گفتاردرمانی چیست؟
گفتاردرمانی در کودکان به بهبود توانایی های گفتاری کودک،بهبود مشکلات روحی ناشی از اختلال گفتاری و افزایش اعتماد به نفس در انها کمک میکند
آسیب شناسان گفتار و زبان به کودکان اختلال یادگیری کمک میکنند تا درک صحیح از حروف و صداها داشته باشند و با افزایش اعتماد به نفس در انها سبب بهبود مهارت های تحصیلی کودکان میشود.
در بسیاری از موارد گفتاردرمانی در بزرگسالان باعث میشود مشکلاتی که در کودکی اصلاح نشدهاند درمان شود و سبب بهبود مهارت های زبانی،افزایش اعتماد به نفس و بهبود کیفیت زندگی فرد خواهد شد.
اگر دچار اختلالات گفتار و زبان شده و به دنبال درمان تخصصی توسط آسیب شناس گفتار و زبان هستید جهت ارزیابی و مشاوره رایگان با متخصصین ما در کلینیک توانبخشی دکتر قادریان در تماس باشید.
۰۹۳۳۱۸۵۳۹۱۸
۰۹۳۳۱۸۵۳۹۱۸
۰۹۱۲۹۴۵۲۰۰۱
Powered by WhatsApp Chat
پیام بگذارید