از بدو تولد کودک به تدریج مهارت های حرکتی درشت مانند گردن گرفتن، غلتیدن، نشستن و راه رفتن را میآموزد.همزمان با رشد حرکات (gross) رشد حرکات ظریف(fine) مانند گرفتن اشیا،کار با اسباب بازی و پازل ها،گرفتن مداد ورنگ آمیزی و .. نیزشکل میگیرد.به طور معمول کودک هرکدام از این مهارت ها را در زمان معینی کسب میکند و عوامل بسیاری از جمله ژنتیک،محیط زندگی،تغذیه و .. میتواند در فرآیند رشد تاثیر گذار باشند.تاخیر حرکتی (motor delay) اختلال رشدی است که سبب کند شدن رشد حرکتی کودک میشود.کودکان با این اختلال نمیتوانند مهارت های حرکتی را در زمان مورد انتظار کسب کنند و نسبت به هم سالان خود دارای تاخیر در حرکت هستند.
دلایل بروز تاخیر حرکتی
تاخیر در رشد حرکتی ممکن است به دلیل عوامل ژنتیکی مانند سندروم داون و همچنین سایر بیماری هایی که کودک را در معرض خطرات تاخیر رشدی قرار میدهد باشد.علاوه بر این فاکتورهای محیطی مانند تشنج،مشکلات حین بارداری و عفونت ها ،صدمات وارد شده به سر کودک در حین زایمان و پس از آن و..از جمله عوامل تاثیرگذار در تاخیر حرکتی هستند.
با نشانه ها و انواع تاخیر حرکتی در کودکان بیشتر آشنا شویم
عمدتا کودکان با تشخیص تاخیر حرکتی بر اساس شدت درگیری به دو گروه تقسیم میشوند:
کودکان با شدت علائم خفیف که با ۱۰ تا ۲۰ جلسه کاردرمانی به سرعت تاخیررشدی را جبران میکنند و در سطح حرکتی هم سالان خود قرار میگیرند.معمولا علت ایجاد تاخیر حرکتی خفیف نامشخص است و به راحتی در تست های تشخیصی قابل مشاهده نیست.اگرچه که کاردرمانی به کودک در کسب مایلستون های حرکتی کمک میکند؛ ولی بسیاری از کاردرمانان اتفاق نظر دارند که در صورت عدم درمان مستقیم نیز کودک قادر به جبران رشد حرکتی خود خواهد بود.
کودکان با شدت علایم شدید تر این نوع از تاخیر حرکتی را میتوان در دستهی فلج مغزی خفیف هم جای داد، و علائم تشخیصی به صورت خفیف در تست های آزمایشگاهی قابل مشاهده است.این دسته از کودکان باید حتما برای کسب مهارت های حرکتی به کاردرمانی مراجعه کنند و در صورت عدم درمان احتمال ایجاد عوارض جانبی بسیار است.
کودکان با تاخیر حرکتی ممکن است در یکی از مهارت های حرکتی ظریف و درشت و یا هر دو آن با تاخیر مواجه باشند.از این رو شناخت دقیق علائم و نشانه ها میتواند در تشخیص به موقع و تسریع روند درمان کمک کننده باشد.
نشانه های تاخیر در رشد مهارت های حرکتی کودکان
تشخیص تاخیر حرکتی در کودکان
پزشک متخصص اطفال با ارزیابی از حرکات کودک شما ،تاخیر در مهارت های حرکتی را بررسی میکند و درصورت نیاز از آزمایش های دیگری از جمله امآرآی ،آزمایش خون و آزمایش های ژنتیکی برای بررسی دقیق تر کمک میگیرد.
کاردرمانی بهترین درمان برای کودکان تاخیر حرکتی شناخته شده است
اگر تاخیر در مهارت های حرکتی ناشی از مشکلات دیگری باشد ،پزشک ممکن است شما رابرای دریافت دارو درمانی به متخصص مغز و اعصاب کودکان ارجاع دهد.با این وجود درکنارمصرف داروها بهترین و موثرترین نوع درمان در اختلالات تاخیر حرکتی کاردرمانی است. کاردرمانگر با به کارگیری تمرینات تحریک حسی و یادگیری حرکتی به کودک شما کمک میکند تا نقاط عطف رشدی خود را جبران کرده و با افزایش قدرت عضلانی و بهبود تعادل سبب ایجاد هماهنگی حرکتی بیشتر میشود.
در کاردرمانی کاردرمانگر با استفاده از تمرینات درمانی مختلف به افزایش قدرت عضلات و حفظ پوسچر صحیح کودک کمک کرده و با ارائهی تمرینات کششی باعث حفظ دامنه حرکتی مفاصل میشود و از بروز دفورمیتی های استخوانی و عوارض جانبی دیگر جلوگیری میکند.
مهترین اهداف کاردرمانی در کودکان تاخیر حرکتی
چرا درمان به موقع کاردرمانی اهمیت دارد؟
بسیاری از تاخیرات حرکتی با مراجعه به موقع به کاردرمانی قابل درمان هستند به طوریکه کودک تا قبل از سن ورود به مدرسه میتواند تاخیر در رشد حرکتی را جبران کرده و با هماهنگی حرکتی خوبی همزمان با هم سالانش به مدرسه برود.متاسفانه از آنجایی که در اغلب موارد این اختلالات دیر تشخیص داده میشوند و برنامهی درمانی مناسبی دریافت نمیکنند در مدرسه با مشکلات بسیاری مواجه خواهند شد، که علاوه بر توانایی های حرکتی آنها در سایر مهارت های آموزشی نیز تاثیرگذاراست و بسیاری ازاین مشکلات تا بزرگسالی همراهشان خواهد بود.
عدم درمان به موقع باعث بروزعلایم زیر در کودکان بزرگتر میشود
کودکی که در رشد حرکتی و تعادل عقب افتاده است،دست وپا چلفتی به نظر میرسد و ممکن است در هریک از موارد زیر با مشکل روبه رو شود:
تاخیر در رشد حرکات ظریف همچنین میتواند باعث بروز مشکلات زیر در کودکان شود:
Powered by WhatsApp Chat
پیام بگذارید