• 0933-1853918
  • 0263-2717337

تشنج چیست؟

آیا تشنج فقط همان تصور عمومی است؟

اولین چیزی که از تشنج به ذهنمون میرسه ، فردیه که روی زمین افتاده ، بدنش بشدت تکون میخوره و کف از دهنش میاد.تشنج یکی از بیماری های مربوط به مغز می باشد.هنگامی برچسب بیماری تشنج به فردی زده میشود که حداقل دو یا تعداد بیشتری از تشنج را تجربه کرده باشد.بالانرین ریسک ایجاد تشنج در کودکان در یک سال اول زندگی ، بخصوص ماه های اول میباشد تشنج خصوصا در نوزادانی که زودتر از زمان طبیعی زایمان دنیا امده اند شایع تر است.

علت تشنج چیست؟

  • عفونت
  • ژنتیک
  • وزن پایین حین تولد:
  • کمبود اکسیژن
  • کمبود ویتامین

انواع تشنج

برخالف تصور عامه از تشنج که تشنج را به صورت لریزدن، کف کردن دهان ،گاز گرفتن زبان و .. میبنند، تشنج همیشه قابل دیدن نیست. تشنج ممکن است فقط یکبار اتفاق بیافتد ، ممکن است دوره ای باشد و یا ممکن است بصورت مزمن برای همیشه همراه فرد باشد. در ادامه به بررسی هر کدام می پردازیم.

1) تشنج های خفیف یا خاموش: این تشنج ها معموال قابل مشاهده نیستند و با نوار مغز مشخص می شوند. علایم آن شامل پلک زدن سریع یا خیره شدن به مدت چندثانیه است. این دسته تشنج ها بعضی وقت ها حتی تا دوران مدرسه نیز تشخیص داده نمی شوند و اولین نفری که از وجود آن اگاه می شوند معلمان هستند. کودکانی که سرکلاس بطور ناگهانی تا چند دقیقه به یک جا خیره هستند و در آن لحظه نسبت به کلاس تمرکز و آگاهی ندارند باید مورد توجه ویژه قرار بگیرند

2)تشنج های کلونیک: این تشنج ها باعث پرش عضلانی یا سفت شدن عضلات بازو و پا می شوند.

3)تشنج های میوکلونیک: قسمت بالایی بدن نوزاد به طور ناگهان به سمت بالا و جلو پرتاب می شود یا به صورت پرتاب شدن پاها با زانوی خم به سمت شکم دیده می شوند .

4)تشنج های تونیک: با سفت شدن بدن نوزاد و چرخش سر یا چشم ها به یک سمت دیده می شود.

5)کودک به طور ناگهانی فعالیتی را که درحال انجام بود را متوقف می کند مثلا هنگامی که دارد شیر می خورد ناگهان دست از مکیدن برمی دارد و به همان وضع باقی می ماند( و نسبت به محیط اگاهی ندارد) .هرچه مادر نوزاد را تکان دهد یا بازی کند نوزاد واکنشی به مادر نشان نمی دهد.

هنگام تشنج چه کاری انجام دهیم؟

نوزادانی نارسی که روزهای اول تولد داخل بیمارستان است اگر تشنج کند، پرستاران از نوزاد مراقبت می کنند اما اگر با نوزاد خود داخل خانه هستید و شاهد تشنج کردن نوزاد هستید، اولین کاری که باید انجام دهید،کنترل خود و حفظ خونسردی است. شما به دو صورت ممکن است که شاهد تشنج نوزاد یا کودک چند ماهه خود باشید: کودک را روی سطح زمین قرار دهید و هرچه شئی اضافه اطرافش است جمع کنید که ناخواسته آسیب به او نرسانید.کودک را روی پهلو بخوابانید برای اینکه بتواند راحت سرفه کند و خفه نشود. تلاش نکنید تا جلوی لرزیدن کودک تان را بگیرید .این نه تنها کمکی به متوقف شدن نمی کند بلکه باعث می شود کودک بیشتر اذیت شود.به هیچ وجه  به او چیزی نخورانید.در آن زمان کودک شما توانایی جویدن و بلعیدن را ندارد و این کار می تواند باعث خفگی شود به بیمارستان مراجعه کنید دومین حالت که تشخیصش سخت تره و دقت زیادی رو میخواد، وقتیه

برای درمان تشنج و عوارض بعدی چه کار کنیم؟

حتما کودک شما باید تحت نظر پزشک مغز و اعصاب قرار بگیرد و دارو مصرف کند. برای درمان عوارض تشنج باید کودک زیر نظر متخصصین توانبخشی خصوصا کاردرمان و گفتار درمان قرار دهید. هنگامی که نزد کاردرمان و یا گفتار درمان می روید ، حتما درمانگر را از سابقه تشنج کودک خود اگاه کنید. اینکه تشنج کودک کنترل شده یا هنوز ادامه دارد در برنامه ی درمانی خیلی تاثیر گذاراست.توجه کنید حتی اگر تشنج کودک کنترل نشده باشد، باز هم توانبخشی کودک را عقب نیندازید.همان طور که گفته شد درمان این کودکان بااحتیاط است و درصورت رعایت احتیاطات مشکل جدید  برای کودک ایجاد نمی شود. کاردرمانگران با انجام تکنیک ها و مداخلات مربوطه به کودک کمک می کنند تا مراحل رشدی از جمله ؛ گردن گرفتن، نشستن، چهار دست و پا رفتن ، سینه خز و ایستادن و راه رفتن مستقل را به دست آورد. هم چنین باید جلسات گفتار درمانی را در موازات جلسات کاردرمانی شروع کنید تا روی بلع و کلام کودک کار شود.

نکته ی حائز اهمیت که باید مورد توجه قرار گیرد این است که زمان پیشرفت هرکودک با کودک دیگر متفاوت است و نمی شود دقیق گفت مداخلات دقیقا تا چه زمانی طول می کشد.

پیام بگذارید

×

Powered by WhatsApp Chat

× پشتیبانی